8 Ara 2017

SGK Meslek Kodları Uygulaması ve Şirket Sorunları

 



 2014-2023 Yıllarını kapsayan son 10 yıllık kalkınma planı çerçevesinde SGK, Gelir İdaresi tarafından yapılacak çalışmalar ile İstihdam, sigorta kaçakları ve vergi kayıplarını önleyici faaliyetlerin 2108 yılı sonuna kadar tamamlanması için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelinmiş bulunmaktadır.

01.01.2018 Tarihinden itibaren uygulanacak yenilikler;
  1. SGK Meslek Kodu Uygulaması başlatılmaktadır,
  2. SGK ve Gelir Vergisi beyannameleri birleştirilerek uygulamaya alınmaktadır,

Çalışma Hayatında önemli değişiklikler yaratacak bir sıkıntılı bir dönem başlamaktadır. Devlet bu sistem ile gerçek istihdam rakamlarına ulaşırken Sigorta prim kayıplarını ve Gelir Vergisi kayıplarını önlemeyi amaçlamaktadır. Yapılacak çalışmaların çalışma dünyasına getireceği değişiklikler üretim maliyetlerinde artış sağlayacağı gibi  hizmet sektöründe  ciddi fiyat artışlarına neden olacaktır.

Ülkemizde ücret uygulamalarındaki farklılıklar sonucu olumsuz rekabet şartları nedeniyle gerçek değerler üzerinden teklif veren firmalarda daha az sıkıntı yaşanacaktır. Ancak sigortasız işçi çalıştırma veya bordroda düşük ücret göstererek vergi ve sigortayı eksik ödeyen firmalarda  farklı ücret nedeniyle  oluşan haksız rekabet yapan firmalarda çok sıkıntılı bir dönem yaşanacaktır. Bu nedenle çeşitli sektörlerde ciddi sorunlar ve kayıplar yaşanması kaçınılmazdır. Tedbir alınmaması halinde kayıpları artacaktır.

SGK ve vergi idaresi Muhtasar beyanname ve SGK bildirimlerini karşılaştırarak ve kendisinde oluşan mesleklere göre ücretler arasındaki farklılıklar nedeniyle firmaları denetleyecek veya açıklama isteyecektir. Resen tesciller ve firmaların geriye dönük tahakkuklar yapılması istenecektir. İPC, Gecikme Zamları, Vergi, Sigorta primleri ödenmesi ve son olarak tüm teşvikleri faizleri ile geri istenmesi ile süreç tamamlanacaktır.

Yeni dönemde risk yaşayacak firmalar;
  1.    . Bordroda düşük ücret gösteren ve elden ödeme yapan firmalar,
  2.      SGK Meslek Kodunu yanlış giren firmalar,
  3.      Kaçak Personel çalıştıran firmalar,
  4.      SGK Mevzuatına aykırı personel çalıştıran ve eksik bildirim yapan firmalar,
Yaşanacak önemli riskler;
     Ø  İdari Para cezaları,
     Ø  Tüm teşviklerin geri verilmesi (% 5 ve İstihdam teşvikleri) 
     Ø  Geçmişe Yönelik bordro yapılması, Sigorta primi ve vergi ödemeleri,
     Ø  İdari Para cezaları, Gecikme cezaları ve faizleri,

10 yıllık bir süreç için yapılacak bu çalışmalar ve riskler nedeniyle  yasalara uygun çalışmayan firmalarda 2018 yılında önemli kayıplar yaşanması kaçınılmaz hale gelmiş bulunmaktadır. Bu durum gerçek maliyetlere dönüşecek ve elden ücret ödemesi yapan firmaların hatası veya bilerek yaptıkları bordrodaki eksiklikler nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmasına neden olacaktır.

Firmalar ne yapmalı
  1. SGK Meslek Kodlarını alıp 31.12.2017 tarihine kadar hatalı kodları düzeltmeli,
  2. Yasal uygulamalar hakkında bilgi almalı ve her ay düzenli olarak kontrol sağlamalı,
  3.   İnsan Kaynakları ve Mali işler personeline eğitim aldırmalı,
  4.  2018 Yılı Ocak ayı ile ilgili bildirgelerin verilme tarihine kadar tedbirlerini almaları gerekir.
Firmalar bugüne kadar önemsemedikleri tedbirler nedeniyle ciddi ve sağlıksız bir ortamda mücadele etmek zorunda kalacaklardır. Çok riskli çalışan firmaların ödeyecekleri bedeller oldukça fazla olacaktır.

Saygılarımla.

Şakir Gülsever
İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri,
İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı
Bilirkişi-Eğitmen

Cep Tel: 0532 236 13 39
Tel: 0216 575 06 51

Paylaş:
Copyright © Şakir Gülsever | Powered by Şakir Gülsever